Regidoria de Cultura i Patrimoni
DIADA D'AMICS DELS CASTELLS I DEL NUCLI ANTIC
La diada anual que organitza l'Associació Amics dels castells i del nucli antic, de la veïna ciutat de Tortosa, va ser organitzada aquest any a redós del patrimoni medieval campredonenc. Unes dos-centes persones varen prendre part en una jornada lúdica que, en cotxe o en bicicleta, els va portar fins a la torre de Font de Quinto, una de les construccions templeres més importants de la riba final de l'Ebre. Aquesta torre de guaita data de la primera meitat del segle XIII, i formava part d'un entramat de torres vigia a redós del riu Ebre. Actualment compta amb un projecte d'interpretació templer i un de les Brigades internacionals, així com l'equipació sencera d'un soldat brigadista. L'escriptor local Emigdi Subirats va ser l'encarregat de realitzar les explicacions històriques pertinents.
La matinada del 25 de juliol de 1938, l'exèrcit republicà va creuar el riu a l'alçada de Font de Quinto, en una maniobra de distracció que donava el tret de sortida a la Batalla de l'Ebre, la més sagnant de la guerra de 1936-1939. Al primer pis es conserven uns grafits creats per membres de la catorzena Brigada Internacional "La Marseilleise", coneguda com La Commune de Paris.
Posteriorment, bona part dels visitants varen visitar la Casa del Prat, un edifici enigmàtic de noble planta, al qual el Dr Joan Fuguet, un dels grans especialistes en el món templer, li atribueix tres pisos originàriament. Allí varen poder gaudir de la bellesa estètica de l'escala de cargol, tota una construcció pètria del màxim nivell. Aquest edifici era la casa gran de la Sotscomanda templera de Prat, on vivia el procurato o governador de Prat. A redós hi ha un entramat emmurallat i un jaciment arqueològic del període andalusí. A la vegada, s'hi troben unes trinxeres força ben elaborades també del conflicte bèl·lic peninsular del segle passat.
Un esmorzar a base de baldana campredonenca va acompanyar una jornada excel·lent, en què es va poder difondre part de l'important patrimoni local: ermita de Solicrú, construccions de pedra seca, temple parroquial dedicat a Sant Joan Baptista, o Sala d'art Francesc Llop i Marqués.