Homenatge Curt Witlin

Publicada el 29 May 2022

Regidoria de Cultura

Homenatge Curt Witlin de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans organitza una sessió en memòria de l'estudiós catalanista Curt Wittlin (Reinach, Basilea, 1941-Tortosa, 2019). L’acte se celebrarà presencialment el dijous 9 de juny, de les 16.30 a les 19 h, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona) i es podrà seguir en línia. 

La  Inauguració de la sessió a càrrec de Mila Segarra, vicepresidenta de la Secció Filològica. Hi prendran part Emili Casanova (Universitat de València). Tomàs Martínez. Xavier Renedo, August Bover (Professor emèrit de la Universitat de Barcelona), i Vicent Martines.

La representació ebrenca arriba de la mà d'Albert Curto (Director de l'Arxiu Històric del Baix Ebre) amb la xerrada «Curt Wittlin i l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre», i de l'escriptor campredonenc i biògraf de l'estudiós suís Emigdi Subirats, amb la xerrada «El mestre Curt Wittlin sota la dolça remor de l’Ebre».

Curt Wittlin va ser un gran estudiós de la literatura catalana medieval, sobretot de la figura del frare franciscà Francesc Eiximenis (Girona, 1330, Perpinyà, 1409), un dels grans intel·lectuals europeus de l'Edat Mitjana.  Va ser professor de francès a la universitat de Saskatchewan, a Saskatoon (Canadà). Va ser president de la NACS, associació de catalanistes d'Amèrica. Va residir els darrers 15 anys de la seua vida vora l'Ebre, entre Tortosa i Roquetes. Va tindre una estreta relació amb Campredó, poble que li va fer el darrer homenatge a títol pòstum arran del seu generós donatiu que ha permès tindre un aparell audiovisual a la torre Medieval de Font de Quinto, on llueix la seua frase cèlebre "L'humanisme viatja amb els llibres". 

La participació a l'acte del responsable de cultura de l'Ajuntament de Campredó, Emigdi Subirats, reafirma els estrets lligams entre aquest gran investigador literari catalanista i el nostre poble. L'acte va ser posposat durant dos anys a causa de la pandèmia