DIA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA

Publicada el 21 Feb 2022

Regidoria de Cultura

La celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna, que organitza la Biblioteca Manuel Pérez Bonfill de Campredó, enguany va tindre lloc dissabte 19 de febrer en diferents espais de la població. L’occità de Catalunya era la cultura homenatjada en aquesta ocasió. Va idear-se una jornada molt complerta per tal de reivindicar l’ús de l’aranès arreu: a casa, a l’escola i a internet. Es van preparar activitats durant tot el dia relacionades amb el paisatge rural, la gastronomia aranesa, els balls populars occitans i la inauguració d’una exposició sobre l’abast social de l’aranès entrat el segle XXI.

Durant el matí va realitzar-se una caminada fins a la bellíssima barraca de la família Cugat, tota una obra d’art de pedra seca, durant la qual es van anar publicitant el nom d’uns trenta objectes agrícoles, arbres i plantes en llengua aranesa, les quals s’anaven introduint a les diverses xarxes socials de l’ajuntament.

Posteriorment, des del restaurant local Can Joan es va preparar un àpat amb l’olla aranesa com a plat estel·lar.

Ja a la tarda, i a l’espai cultural la C, va celebrar-se un taller de balls occitans, que va comptar amb una nombrosíssima presència de balladors i balladores, que varen gaudir d’una sessió extraordinària veritablement.

Finalment, va inaugurar-se la didàctica exposició «L’aranès, l’occità de Catalunya», la qual fa un repàs a la situació sociopolítica de la llengua vernacla de l’Aran, així com fa un balanç sobre les perspectives de futur.

Des del govern de Campredó van comprometre’s a adquirir llibres en aranès per tal de col·laborar en la seua promoció. Van realitzar la meitat del parlament introductori en aranès també, així com van demanar que l’explicació de l’exposició fos igualment en aquesta llengua. També es va repartir un opuscle en el qual es fa cinc cèntims del contingut de l’exposició així com s’inclouen tot un seguit d’expressions en aranès que poden ser usades pels turistes.

Durant la resta de dies de febrer es publicaran a les xarxes socials municipals algunes informacions d’interès traduïdes a l’aranès.