Regidoria de Participació i Coordinació del govern
Es diu que, actualment, cada persona genera uns 500 kg de brossa a l’any. Això és més d’1 kg per dia, una quantitat desmesurada però pràcticament inevitable si no ens desfem del nostre estil de vida. Aquest problema s’ha convertit en un dels principals que afecta la sostenibilitat del planeta.
És molt difícil que tota la societat canviï d’estil de vida i deixi de produir brossa, però sí que podem implementar noves rutines que ajudin a baixar el ritme de generació de residus. Parlem d’hàbits tan senzills com el reciclatge.
Per què reciclar?
-
Estalviarem matèries primeres com materials, aigua i energia, imprescindibles per a les nostres accions quotidianes. Aquestes són finites i si continuem al ritme actual, aviat no podrem abastir-nos-en.
-
Reduirem l’emissió de gasos i substàncies contaminants i nocives que, entre d’altres, causen l’efecte hivernacle o contaminen l’aigua.
-
Preservarem l’entorn del planeta i millorarem la nostra qualitat de vida.
-
Disminuirem el volum de residus que van a parar als abocadors, molts dels quals ja es troben desbordats i estan perjudicant el medi ambient.
-
Reciclar és reflex de cultura i demostra ser conscient de la responsabilitat social que tenim com a individus.
Afortunadament, la societat ens hem adonat de la importància que té reciclar i ajudar que la Terra es recuperi dels efectes nocius del ritme de vida de les persones dels últims 100 anys.
Una de les claus per ensenyar i aprendre a reciclar, i a més molt fàcil de recordar per a grans i menuts, és la de les famoses tres “R”:
-
REUTILITZAR: És un concepte que suggereix emprar un objecte tantes vegades com ens sigui possible, i donar-li més vida de la que en principi pugui semblar. Així, per exemple, abans de llançar un full a les escombraries és convenient haver-lo usat per ambdues cares. Moltes vegades els envasos usats (com caixes de cartró, ampolles de vidre, etc.) es poden fer servir per fabricar objectes útils, amb la qual cosa, a més de la cura pel medi ambient, fomentem la imaginació i la diversió.
-
REDUIR: Es tracta d'intentar generar menys residus dels que generem actualment. Molts estudis consideren que actualment produïm molta més brossa de la que realment correspondria a les nostres necessitats. Per exemple, guardant el berenar en una carmanyola, per evitar haver de llençar paper d'alumini cada vegada, o emprant tovallons de tela, en comptes de tovallons d'un sol ús.
-
RECICLAR: Es tracta simplement de separar els envasos, i llençar-los al contenidor d'escombraries que correspongui, segons el material de què estiguin constituïts. Així per exemple, amb 670 llaunes es pot fabricar l'estructura d'alumini d'una bicicleta, o amb 27 ampolles de plàstic es poden obtenir les fibres necessàries per teixir un folre polar.
De les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, la del Baix Ebre continua mostrant-se com la més ineficaç en matèria de residus. Estem a la cua del territori en el reciclatge de residus.
Segons les dades presentades, l’any 2016, Tortosa és el municipi de les Terres de l’Ebre amb l’índex de recollida selectiva neta més baix del territori amb un 24,83%. De fet, és tant baix, que per les seues dimensions dins de la comarca, aquest municipi fa baixar l’índex conjunt de la comarca un 8% ja que la mitjana dels 14 municipis de la comarca és del 40,42% i la dels 13 municipis sense Tortosa seria del 48,47%.
Fa temps que diem que no anem per bon camí, que hem de canviar de model perquè l’actual no funciona. Cal millorar les xifres amb implicació, voluntat i recursos. Cal un canvi de direcció.
Des de l’Ajuntament de Campredó, amb la col·laboració de l’empresa encarregada de la gestió de residus, organitzem les illes de contenidors agrupades amb tots els tipus de contenidors. Periòdicament es desplaça la deixalleria mòbil per en diferents llocs de Campredó i Font de Quinto per dipositar els residus menys habituals. Al Polígon Industrial Baix Ebre de Campredó disposem de la deixalleria municipal que recull tot tipus de residus.