PROGRAMACIÓ
Mestràlia arranca de la mà d’Eufònic
Mestràlia “s’estira” i ofereix quatre dies de fira en la seua 16a edició, del 4 al 7 de juliol.
Amb l’objectiu perenne d’innovar i sumar complicitats hi incorpora un trosset d’Eufònic: la proposta de Mapasonor “Campredó: Via Estreta” i les actuacions de Mar Pujol i DJ Goofellah, que donaran el tret de sortida a la programació de 2024 el dijous 4 de juliol.
Ensondemà, el divendres 5 a la nit, el rock-pop-techno-hardcore-trap-bues-reggaeton irromprà a la plaça del poble amb tres concerts d’aquells que agraden a Mestràlia, joves promeses del panorama musical català. Quedeu-vos amb els noms, segur que fan carrera!: No n’hi ha per a band, Dan Peralbo i El Comboi, Miquel Segarra & els Funiculars Somnàmbuls.
El dissabte 6, a primera hora del dia, s’obriran els estands dels lutiers, els protagonistes de la fira d’artesania, amb demostracions de l’ofici de constructor d’instruments i l’exposició de les seues petites obres d’art. A la tarda hi haurà la trobada de grallers, tabalers i dolçainers, que aplega colles d’arreu del domini lingüístic (quines? Alguna de destacada?) des de fa quinze anys. Tot això a l’aire lliure, fusionant tastos de gastronomia local, tallers creatius per estampar camisetes o per aprendre a tocar les castanyetes, i exposicions que entrellacen elements com la literatura i la música.
La nit del dissabte continua la tanda de concerts amb La Maria, la referent valenciana dels sons orgànics i electrònics; els aires d’altres cultures que porten els Celtic Flow, o la banda roquera Xanguito, de les Illes Balears.
Els matins de diumenge conviden a seguir passejant pels estands dels lutiers, a gaudir del so del torn o de les cordes d’una guitarra, a tastar begudes de creació local com el Camperol o a fer el vermut a la plaça amb la companyia del grup camarlenc Versió Original. A la nit Mestràlia s’acomiadarà a ritme de glosa amb les veus inconfusibles de Cor de Carxofa, tot desitjant haver començat l’estiu reivindicant la figura dels lutiers, la música tradicional i la festa popular.
DIJOUS 4 de juliol
21.00 h: “Campredó: Via Estreta”, de Mapasonor
Estació de tren de Campredó
22.00 h: Concert de Mar Pujol
23.00 h: DJ Goofellah
Plaça de bous
DIVENDRES 5 de juliol
21.00 h Sopar de rostida a la plaça
Concerts:
22.30 h No N’hi Ha Per Band
No N’hi Ha Per Band és un grup de versions Pop-Rock de música catalana, castellana i anglessa nascut a Gurb, Osona, formada al 2021 per Jani Cabau, Guillem Pladelasala, Marçal Reguant i Raül Vidiella. Amb un so enèrgic i rocambolesc que atreu a les persones del fons, fan gaudir a tothom d’una bona festa, fins i tot als músics. Pero que us hem de dir, no n’hi ha per band.
23.45 h Dan Peralbo i El Comboi
Dan peralbo i El Comboi és una formació de 4 músics d’Osona i Barcelona. Una banda de rock and roll que ha arribat per ser els heureus del Rock Català. Les seves cançons marquen un nou camí al genere i el seu directe és tant potent que queda gravat al cor de tot el públic. El grup ha debutat pels festivals més grans del nostre pais, com el Cruïlla, l’Acústica de Figueres, La Mercè, el Mercat de Música Viva de Vic, etc.
Diem que és una de les millors banda de rock català del moment, perquè n’estem convençuts. Us convidem a veure’ls en directe per demostrar-vos-ho!
01.00 h Miquel Segarra & els Funiculars Somnàmbuls
Miquel Segarra & els Funiculars Somnàmbuls és un grup de pop-rock decadent on lletra i música tracten amb ironia i humor els temes més controvertits de l’existència humana. El seu directe és enèrgic i potent, a més de comptar amb grans dosis d’humor i comèdia. Un espectacle que no saps molt ben bé com comença però que encara saps menys com acabarà.
DISSABTE 6 de juliol
10.45 h Benvinguda als lutiers
11.00 h Pregó de Mestràlia 2024, a càrrec de Xixo Lutier
11.15 h Presentació de l’exposició “Literatura i cançons #Primavera Musical”, de la Universitat d’Alacant
11.30 h Actuació musical de Pablo Diaz
11.30 h Visita als estands de la fira
11.30 h Taller de camisetes amb frases de cançons. Cal que cadascú porte la seua camiseta
12.00 h Vermut a la plaça. Bateig del Camperol, combinat esperitual de Campredó
12.30 h Concert d ‘Alcia Rey Band
17.00 h Obertura del recinte firal
17.00 h Taller de castanyetes, per Pere Gumbau. Porteu castanyetes si en teniu
17.30 h Demostracions de construcció d’instruments als estands dels lutiers
18.00 h XV Trobada d’instruments
18.30 h Cercavila
19.00 h Músics i instruments pugen a l’escenari.
21.00 h Sopar a la plaça
Concerts:
22.30 h Celtic Flow
Celtic Seasons és un espectacle de dansa irlandesa participatiu i per a tots els públics que narra el pas de les estacions de l’any Celta en un relat fantàstic desgranat en les diverses coreografies.
El públic aprendrà, participarà i s’emocionarà amb aquest espectacle exquisit, diferent i alegre on es farà present les llegendes i mites Celtes molt oblidats actualment.
La música Celta es caracteritza pels seus ritmes i la seva espectacularitat, així com ho fa la propia dansa amb unes coreografies elegants i excel·lents on les artistes utilitzaran tots els seus coneixements artístics per traslladar a l’espectador fins a l’antiga Irlanda Celta, terra de druides, fades i altres elements màgics.
La roda de l’any marcarà el cicle anual de les estacions i en determinarà les 8 festes més rellevants que se celebraven a l’antiguitat i que nosaltres podrem conèixer a través d’un canvi de colors tal com es dona a la Natura, un canvi de ritmes musicals i de coreografies que d’aquesta manera ens faran entenedor el seu
calendari solar i lunar alhora.
Actualment la companyia Celtic Flow Dancers és l’única companyia de dansa irlandesa establerta a Catalunya amb ballarines catalanes, formades artísticament al nostre país ( Barcelona,Girona) i a Irlanda principalment.
23.45 h La Maria
La Maria està revolucionant el cant valencià amb l’àlbum L’Assumpció (2023), el seu esperat primer treball d’estudi, produït per Tono Hurtado i publicat per la discogràfica Propaganda pel Fet! El disc inclou cançons inspirades en estructures del cant valencià i en motius de la música tradicional que la cantant, fent-los evolucionar, converteix en una inconfusible i irresistible proposta regada amb una veu hipnòtica.
Prova de la força i l’encant de l’artista és el fet que La Maria va ser la gran guanyadora dels premis Ovidi 2023 de la música valenciana i també una de les més guardonades als Premis Carles Santos 2023 de la Generalitat Valenciana. Als Ovidi va guanyar tres de les quatre categories en què estava nominada: millor artista revelació, millors arranjaments i producció per L’Assumpció i millor cançó per “Mon vetlatori”. I als Carles Santos va obtenir els guardons a la millor artista revelació i al millor disseny de Branca Studio. A més, el seu darrer videoclip, «Gall roig, gall negre», la seua versió en valencià de la mítica peça de Chicho Sánchez Ferlosio, publicat el setembre del 2023, ha estat també molt aplaudit per la crítica i el públic i acumula milers de visualitzacions a les xarxes.
La Maria, amb formació musical ancorada a l’escola de música d’Oliva des dels 6 anys i amb l’especialitat de Cant Valencià pel Conservatori Professional de Catarroja José Manuel Izquierdo (amb Xavier de Bétera com a mestre), ens brinda amb aquest primer disc una oportunitat única de desfer-nos dels clixés del fet tradicional valencià tal com l’hem entés fins ara. La cantant s’inscriu en una nova fornada d’artistes que arreu del país assumeix la tradició com la millor eina per a la innovació i que, de nou, està convertint la música tradicional en la més popular de les nostres músiques.
01:00 h Concert per a determinar
DIUMENGE 7 de juliol
11.00 h Obertura del recinte firal
11.00 h Taller d’instruments electrònics a càrrec d’Xviolins
11.30 h Taller de xapes
12:00 h Concert de Versió Original
12.30 h Musclos, pernil, paella i cava rosat dels Pinets
17.00 h Obertura del recinte firal
17.30 h Demostracions de construcció d’instruments als estands dels lutiers
Concerts:
19.30 h Cor de Carxofa
Cor de Carxofa és una associació de foment del glosat, que té com a objectiu la recuperació, la promoció i la difusió del glosat en català, entès com a gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia. Tres glosadors de l’associació, la Fardatxa de Tortosa, el Yago de Cardedeu i l’Esther d’Esplugues de Llobregat, us oferiran una mostra de glosa en la que hauran de fer servir l’enginy i la rapidesa per contestar cantant les proves que els proposarà la Marta Rius, la ponicana. Sentireu jotes, corrandes, garrotins i altres melodies dels països catalans que acompanyaran l’orquestrina d’Argelaguer formada per l’Alba Tomàs a l’acordió i el Guillem Ballaz al violí. Un espectacle improvisat, únic i irrepetible.
21.00 h Dia Previ
21.00 h Sopar a la plaça