Cap de setmana Mestràlia 2018

Publicada el 04 Jul 2018
Cultura
Fires
Governació
Promoció

Durant el cap de setmana del 29 i 30 de juny, i diumenge 1 de juliol, ha tingut lloc una nova edició de Mestràlia, la fira de lutiers dels Països Catalans. Enguany se celebrava la 10a edició, amb la qual cosa des del govern de Campredó i l’Associació Cultural Soldevila es va realitzar un esforç pressupostari considerable que va portar a una millora molt significativa de l’escenografia i a un canvi d’indret d’un dels escenaris musicals, fet que considerem molt satisfactori i que ha ajudat moltíssim a realçar el certamen.

Podem considerar aquesta edició com a de gran èxit, ja que ha comptat amb una notable presència de públic en gairebé totes les activitats. S’ha continuïtat apostant pels Tasts gastronòmics, a la zona del Roquer, que han estat tothora atapeïts i han deixat un molt bon regust als centenars de persones que n’han fet ús durant les tres nits de servei.

Quant als concerts nocturns, des de l’organització s’havia apostat per grups que havien deixat petjada en edicions anteriors, com a reconeixement al seu ajut a la consolidació del certamen. Novament Sense Sal va demostrar ser un dels grups estel•lars del panorama musical català del moment, en la seua tercera actuació al poble. També es va apostar per un concert diürn de pes, que va portar a l’escenari el grup ebrenc i maestratenc Pepet i Marieta, el qual va ser tot un èxit d’assistència. Finalment, destacarem l’actuació del grup instrumental The Balkan paradise orchestra, que va meravellar tothom amb el seu gran nivell musical i capacitat de connexió amb el públic assistent. Tota una aposta en positiu que marcarà, de ben segur, una trajectòria a seguir.

Els lutiers van ser de nou els grans protagonistes, amb l’organització habitual de tallers de construcció d’instruments als estands respectius, però també amb actuacions diverses a l’escenari, fet que els va permetre transmetre la seua activitat musical a tot el públic interessat. Lutiers del País Valencià i de la Catalunya del nord, de les Terres de l’Ebre i de la Catalunya central, d’Occitània o de l’Aragó, han trobat al poble de Campredó el certamen adient per fer difusió de la seua activitat musical. Aquesta és la gran essència de Certamen. X-Violins, Joan Francesc, Paco Bessó, Claude Girard, Paco Escudero, Martí Romero, són ja part importantíssima del paisatge musical de Mestràlia, amb la seua fidelitat provada d’any rere any.

La trobada d’instruments musicals (gralles, tabals, dolçaines, sacs de gemecs, etc.) va tornar a portar centenars de sons diversos als carrers del poble durant la tarda de dissabte. Un ambient festiu i desimbolt que apropa a Mestràlia grups provinents d’arreu dels Països Catalans, des del Tarragonès a la Marina Alta. L’ambient viscut és molt remarcable, amb colles de bon nivell musical i amb gran entusiasme festiu.

No podia mancar l’homenatge als presos polítics,  i la demanda de llibertat a una situació inhumana  i impròpia d’un estat democràtic. Hi va intervenir Amanda Gavilanes, regidora de la ciutat de Ginebra i del cantó suís del mateix nom, amb arrels campredonenques, la qual va expressar el seu màxim sentiment per les nou persones privades de llibertat, així com va demanar la seua excarceració immediata en un discurs molt emotiu.

Com a novetat molt especial d’enguany es va celebrar un Musical, “EL MÉS PETIT DE TOTS” espectacle inspirat en el conte El més petit de tots que va encarregar a Lola Anglada el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya en plena guerra del 1936 per reivindicar els valors de la república, dels drets humans, de la cultura, l’educació, el civisme o l’ecologia.