INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ "MURS AMB RECORDS, MEMÒRIA DEL SILENCI"

Publicada el 14 Jul 2022

Regidoria de Cultura i Patrimoni

INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ "MURS AMB RECORDS, MEMÒRIA DEL SILENCI"

 

Divendres 15 de juliol, a les 19 hores i a la Sala Polivalent del Casal Francesc Llop de Campredó, s'inaugurarà l'exposició "Murs amb records, memòria del silenci". Es tracta d'una iniciativa del Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), en la qual es publiciten tot un seguit de grafits realitzats pels soldats republicans o feixistes durant la preparació de la Batalla de l'Ebre als diversos pobles a redós del front de guerra, així com pels guanyadors durant els primers mesos del règim dictatorial franquista. 

Des de diverses regidories de l'Ajuntament de Campredó s'ha seguit tot el procés de creació de l'exposició de primera mà, atès que creiem que és una aïna molt important envers la recuperació de la nostra memòria col·lectiva. Aquests grafits són la viva imatge que l'ésser humà necessita imperiosament comunicar-se fins i tot en els moments més dramàtics de l'existència.

Entre tots aquests escrits i dibuixos, en murs i pedres, pren rellevància el conjunt de grafits del primer pis de la torre templera de Font de Quinto, dels quals van ser autors membres de la XIV Brigada Internacional "La Marsellesa".

Considerem un fet rellevant que es done el toc d'inici a Campredó, al poble on va iniciar-se la més sagnant de les batalles amb el Pas de l'Ebre a les 00.15 hores del 25 de juliol de 1938. L'estudi dels fets ocorreguts al tram sud de la Batalla de l'Ebre hauria de considerar-se com una tasca de primer ordre. 

Durant l'acte de presentació prendran la paraula el president del Comebe, Batista Forcadell, i l'alcalde de Campredó, Damià Grau.