Festival Front a Campredó

Publicada el 31 May 2021

Regidoria de Cultura, Regidora de Promoció i Turisme

 

Durant el darrer cap de setmana del mes de maig, Campredó va esdevenir orgullosament una de les 4 seus del Festival Front, de memòria històrica, conjuntament amb Corbera d'Ebre, Flix i Gandesa. El festival va ser tot un esdeveniment. Va comptar amb un programa d'activitats extraordinari el qual, conjuntament amb una molt bona organització, era una total garantia d'èxit. 

Els exteriors de la torre de Font de Quinto es van omplir de nombrosos espectadors per veure la pel·lícula "Cantares de una revolución", de Nacho Vidal, sobre els fets revolucionaris ocorreguts a Astúries a l'octubre de 1934 quan, des de la mineria, es va emprendre el camí de la rebel·lió contra l'entrada del partit d'extrema dreta, la CEDA (Central Española de Derechas Autónomas), que posava en perill de la continuïtat de la II República.

Seguidament, sota el nom de Tast de vins de la memòria, va haver-hi una degustació de vi i tapes en un ambient de debat històric sobre les situacions històriques que s'havien analitzat prèviament.

Finalment, la Maria Moral va estrenar la peça teatral "Passat/Present",  que entrellaça una història de ficció de la Guerra Civil i una vivència personal per reflexionar sobre la importància de tindre memòria.

Dissabte al matí des de l'embarcador local es van organitzar tres viatges amb el vaixell Lo Sirgador per poder visitar des del bell mig del riu els espais del Pas de l'Ebre. Mitjançant  les explicacions de Màrius Pont i Josep Garcia sobre la maniobra de distracció que va donar el toc d'inici a la Batalla de l'Ebre durant la matinada del 25 de juliol de 1938, el nombrós públic participant va poder fer-se una idea definida de la tragèdia col·lectiva que s'hi visqué quan, en unes 20 hores, van perdre la vida més de 1200 soldats.

A la vegada, es va parlar de la important tasca realitzada pels pontoners, de la línia defensiva de l'exèrcit republicà de la qual se n'han conegut diversos búnquers a la partida campredonenca, dels grafits brigadistes de la torre de Font de Quinto, i del paper jugat pel Colonel Henri Rol Tanguy, com a cap de la XIV Brigada Internacional La Marseilleise.

Tots els assistents van poder escoltar tot un seguit d'homenatge als brigadistes de la mà del rapsoda campredonenc Emigdi Subirats, acompanyat a la guitarra pel jove Raül Vidiella

Indubtablement, es tracta d'una activitat a la qual se li ha de donar continuïtat.