Celebració dia mundial de la poesia

Publicada el 22 Mar 2020

Regidoria de Cultura

Acció de govern

Des de la Regidoria  s’està tirant endavant un projecte de promoció de la poesia ebrenca en català. Es tracta de l’enregistrament d’uns 50 vídeos que inclouen la recitació de bells poemes d’autors de tots els temps, procedents de les comarques centrals dels Països Catalans: des d’Abú Bakr al Turtushí, passant per Francesc Vicent Garcia “Rector de Vallfogona”, als poetes actuals més coneguts d’arrel ilercavona (Matarranya-Maestrat-Ebre).

Dimecres 21 de març, en commemoració del Dia Mundial de la poesia, es van realitzar els primers enregistraments en el marc de la Biblioteca Manuel Pérez Bonfill. Van anar a càrrec del regidor de cultura, l’escriptor Emigdi Subirats, que va estrenar el projecte amb la recitació de tres veritables himnes poètics: Beneïts,  de Manuel Pérez Bonfill; Quan no quedarà res, de Desideri Lombarte, i Parlo d’un riu mític i remorós, de Gerard Vergés.

Aquestes recitacions es difondran als diversos espais de comunicació de l’ajuntament i de la biblioteca. Tanmateix, també es difondran els poemes durant bona part de la nodrida programació cultural anual de la regidoria. Sota el títol de “Ressec el llavi de dèria”, s’englobaran aquestes recitacions dels més bells i coneguts poemes de les nostres terres. El nom en qüestió fa referència a uns coneguts versos del poeta miravetà Roc Llop i Convalia (Miravet 1908-Vichy-sur-Seine 1997), que va romandre 4 anys reclòs al camp de la mort de Mauthausen-Gusen, a Àustria: Ressec el llavi de dèria/ mil febres cremant-li el front/ una fita, Catalunya/ i la llibertat del món.

Properament, s’endegarà un segon projecte poètic online, que portarà com a nom “A l’expressiva senzillesa de la llengua catalana” (aquest cop fa referència a un famós sonet del Rector de Vallfogona). Es tractarà d’uns vídeos d’uns 15 minuts que explicaran la trajectòria vital d’importants poetes de les nostres terres, alguns dels quals caiguts en el pou de l’oblit: Francesc de la Torre i Sevil, Francesc Mulet, Jaume Tió i Noé, Joan Cid i Mulet, etc. També inclouran recitacions de l’obra, així com una petita dissertació per part d’un especialista en el període literari al qual pertany el poeta respectiu.

Ressec el llavi de dèria i A l’expressiva senzillesa de la llengua catalana, dos projectes online d’homenatge poètic a versadors ilercavons, des de la biblioteca Manuel Pérez Bonfill.